Özel Güvenlik ve Genel Kolluk İlişkisi

Geri dön

Özel güvenlik şirketimizin internet sayfasına gelen sorulardan bir tanesi özel dikkat çekici olmuş ve bu konuda Sakarya’da veya Sakarya dışında görev yapan özel güvenlik görevlilerine ışık tutması amacı ile bu soruyu cevaplandıralım istedik.


Soru şöyle: Görev alanımıza girmek isteyen sivil polis memurları ile emekli polis memurlarına karşı hareket tarzımız ne olmalıdır? Şeklinde idi.


Öncelikle bu soruyu soran arkadaşımıza teşekkür etmek isteriz. Çünkü bu konuda bütün özel güvenlik görevlilerinin bir fikri vardır ama çoğunlukla nasıl davranacaklarına bazı tereddütler yaşanır.


Öncelikle şunun bilinmesinde fayda var. Emniyet ve Asayiş ile Kamu düzeninin korunmasını sağlayan, diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren Polis-Jandarma ve Sahil güvenlik teşkilatlarında görev yapanlara genel kolluk denilmektedir.


Genel kolluk görevlilerinin asli görevleri suç işlenmesini önleyici tedbirler almak ve suçla mücadele etmek yanında işlenmiş olan suçlar hakkında kanunlarda yazılı görevleri yapmak ve şüphelileri adli makamlara teslim etmektir.


Genel kolluk yasalar gereği bütün ülke genelinde görevli ve yetkilidir. Özel güvenlik görevlileri hiçbir zaman şunu unutmamalıdır. Özel güvenlik görevlisinin görev alanı aynı zamanda genel kolluğun da görev alanıdır.


Genel kolluk görevlileri sivil veya resmi olarak yasaların kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde özel güvenlik görevlisinin görev alanına girerek  görevini yerine getirir. Sivil olarak özel güvenlik görevlisinin görev alanına görev gereği girmek isteyen genel kolluk personeli özel güvenlik görevlisine resmi kimlik belgesini ibraz etmek ve görevli olduğunu beyan etmek zorundadır. Ancak ; Aktif olarak çalışan veya emekli olan genel kolluk görevlisi özel güvenlik görevlisinin görev alanına ziyaret veya özel işleri nedeni ile girmek istiyorsa giriş kurallarına uymak zorundadır.


Sorularınızı bekliyoruz..


Saygılarımızla…